Broken

Broken

maandag 22 mei 2023

Dag 2: Goslar en Wernigerode.

Dinsdag 23 mei 2023 - Programma dag 2: Goslar & Wernigerode.
Weersverandering: het weder is totaal omgeslagen. Zo warm het gisteren was, zo onaangenaam vandaag. Druilerige neerslag, eigenlijk een mist die valt. En de temperatuur: 10°C minder dan gisteren. Einde mei en 12°C. Opwarming van de aarde? Maar we zijn niet op strandvakantie en hebben geen behoefte aan zonnecrème. We vertrekken met de bus om 08:00 uur richting Goslar.

Goslar.
Doordat binnen de stadsmuren de meer dan 1500 vakwerkhuizen uit verschillende perioden zo mooi bewaard zijn gebleven, is ook het historische centrum van Goslar tot werelderfgoed uitgeroepen door UNESCO. Het is een 35 km en een kleine 40 minuten van ons verblijf tot Goslar, de stad aan de noordwestelijke uitlopers van de Harz. Door de stad loopt de rivier, de Gose. Om 09:00 uur worden we opgewacht door een plaatselijke gids, Barbara, die uitstekend Nederlands praat. 
Barbara, de lokale uitstekend Nederlands sprekende gids.
Een korte geschiedenis van Goslar.
Goslar werd in 922 gesticht door keizer Heinrich I en zou al gauw uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum tussen het Heilige Romaanse Rijk en Scandinavië. Tijdens de middeleeuwen groeide Goslar uit tot een van de belangrijkste producenten van zilveren en koperen muntstukken.
Keizepalts, kasteel van hendrik III.
We beginnen de rondleiding voor het keizerlijke paleis van Hendrik III, gebouwd tussen 1040 en 1050.. De historische binnenstad van Goslar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Huizen in de binnenstad van Goslar.
Binnenstad van Goslar.
De oude binnenstad is een verzameling van betoverende plekjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan vanwege de geplaveide straten en de kleurrijke iconische vakwerkhuizen. Voeg daar het Harz-gebergte op de achtergrond aan toe en je waant je echt in een sprookje.
Binnenstad van Goslar.
Binnenstad van Goslar.
Grote Heilige Kruis gebouw.
Als eerste gebouw gaan we even binnen in dit gebouw. Dit werd in 1245 opgericht als inrichting voor de stedelijke armenzorg. Hier vonden niet alleen armen, zwakkeren en wezen, maar ook pelgrims en andere reizigers een slaapplaats en verzorging met voeding.
Binnen in het Grote Heilige Kruis gebouw.
Siemens huis.
Het hoofdkantoor van de industriëlenfamilie Siemens, gebouwd in 1693 behoort tot de grootste en best bewaarde burgerhuizen van Goslar. Hier nemen we tussen 09:30 - 09:40 uur een kort bezoek. Het was naast een woonhuis, tevens de ruimte voor de zakelijke activiteiten van de voorouderlijke Siemens familie. 
Siemens huis.
Keiserpfalts
Na een wandeling door het historische centrum komen om 10:00 uur aan het grote 'Keiserpfalts van Goslar'. 
Kaiserpfalz.
Het was de middeleeuwse verblijfplaats van de keizers van het Heilige Roomse Rijk. Het is het grootste en best bewaarde wereldlijke gebouw uit de 11e eeuw in Duitsland. In de middeleeuwen was Goslar een ommuurde stad met 10m hoge en 3 meter dikke muren. Daarrond een gracht en een 2de gracht en extra muren. 
Keiserpfalts, gebouwd door Hendrik III
Indrukwekkend is de heel grote zaal met zeer grote muurschilderijen. Ten slotte nog de kapel met de graftombe van Hendrik III. Om 11:30 is de rondleiding door het kasteel afgerond.
Binnenzaal met indrukwekkende taferelen geschilderd op reusachtige doeken.
Glockenspiel - Carillon. 
Geen Duits marktplein is compleet zonder klokkenspel, en ook in Goslar kan je er een bewonderen. De figuurtjes beelden het begin van de mijnindustrie van de stad uit. Om 12:00 uur is er een voorstelling van het 'carillon' op de markt. I
Op het marktplein wachtend tot 12:00 uur voor het Glockenspiel.
In de druilerige regen staan we met allen te kijken naar een klokkenspel. Stelt niet veel voor. Een 5 minuten waarbij er enkele figuurtjes te voorschijn komen. Het onaangename weder  doet ons snel naar het restaurant lopen waar de middaglunch klaar staat, van 12:15 tot 13:30 uur.
Glockenspiel am Marktplatz.
Wernigrode.
Het is een korte rit van 40 km en 45 minuten naar onze volgende bestemming van deze dag. We zijn er om 14:15 uur. Met een toeristentreintje rijden we naar het slot boven de stad. 
Met het toeristentreintje naar het kasteel op de top.
We bezoeken er het slot, kasteel of wat het ook mag heten. Het kasteel 'Schloss Wernigerode' ligt op een heuvel aan de rand van het centrum. Je kan het vanaf elke plek in het centrum zien liggen. Het is daarom ook een van de bekendste bezienswaardigheden van Wernigrode.
Wernigrode, het kasteel.
Slaapkamer binnen in het slot.
Tafel staat gedekt voor de hoge gasten. 3 of 4 glazen per persoon. Eén voor rode, één voor witte, één voor water, en nog voor iets dat ik niet meer weet. Ik was er ook niet bij.
Na de rondgang met het treintje terug naar de marktplaats van Wernigrode. 
Met het toeristentreintje terug van de top naar het marktcentrum.
13de -eeuwse stadhuis.

Centraal op het marktplein, deze fontein. 
De namen van de sponsors hebben een bordje. Hoe meer gesponsord, hoe hogere plaats. Sommigen kunnen niet weerstaan aan de verlokkingen van de winkelwandelstraat, terwijl anderen rustig een koffie binnen nemen. We beëindigen het stadsbezoek om 17:30 en terug naar ons verblijfhotel. Hier toegekomen om 18:20.
Parcours van dag 2, naar Goslar, Wernigrode en Braunlage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten